Türk gençleri çok dışlandı tepkilerinden korkuyoruz

Share

Senato Kanunlar Komisyonu, soykırım tasarısının iptal edilmesini önerdi. Ancak tartışmalar bitmedi. 
PINAR ERSOY Milliyet 19/01/2012

Paris’teki Türk derneklerinin temsilcileriyle gelişmeleri ve Türk toplumu üzerindeki etkilerini konuştuk…

Fransa’da geçen hafta tarihi bir olay yaşandı. Ülkenin dört bir yanından 200’den fazla Türk derneği Paris’teki başkonsoloslukta buluştu. Bugüne kadar biraraya gelmemek için özen gösteren kuruluşlar dahil hepsi Senato’da pazartesi günü oylamaya sunulacak inkar yasası ile ilgili ne yapacaklarını tartıştı, bir yol haritası belirlemeye çalıştı. Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu bu benzeri görülmemiş hareketlenmeyi “Bu yasanın direkt onları hedef aldığını fark ettiler. Benim diplomatik dokunulmazlığım var, ağzıma geleni söylerim kimse bir şey yapamaz ama onlara yaparlar” diyerek açıklıyor.

Yok sayılıyorlardı

Fransa’da 560 bine yakın Türkiyeli yaşıyor. Bunların yalnızca 130 bini aynı zamanda Fransız vatandaşı, onların da üçte biri çocuk… Burcuoğlu, “suya sabuna dokunmayan, iyi entegre olmuş bir topluluk” olduğunu hatırlatarak “Sesleri çıkmıyor diye yok sayılıyorlardı” diyor. Ancak bu yavaş yavaş değişiyor. Mesela küçük bir ilde bugüne yalnızca 300 Türk seçmen olarak kayıt  yaptırmışken tasarının meclisten geçmesinin ardından bu sayı 900’e çıktı. Türkler cumartesi günü yasa tasarısına karşı Paris’te bugüne kadarki en kalabalık gösterilerini yapmaya hazırlanıyor. Yıllardır Paris’te yaşayan bir Türk gazeteci “10 yıl öncesine kadar hayal etmediğim bir kıpırdanma var” diyor. Ancak bu kıpırdanmanın tamamının pozitif olduğunu söylemek zor.

Ermenilerle çözülmeli

Fransa’nın en eski Türk derneklerinden sol eğilimli ACORT’da bizi çocuk sesleri karşılıyor. Türk çocuklar akşamüstleri ödevleri için yardım almaya geliyor. Tiyatro kursları da var. Amaç daha parlak bir nesil yetiştirmek. ACORT demokratik ve adil bir Fransa ideali için, Türk göçmenlerin haklarını da bu mücadeleye dahil ederek bir Fransız STK’sı olarak çalışıyor. ACORT Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesini ama Fransa’nın bu meseleden uzak durması gerektiğini savunuyor. Hrant Dink için anma toplantıları düzenleyen, Fransa’daki Ermeni topluluğuyla diyalog çalışmalarının başını çeken derneğin genel koordinatörü Ümit Metin, Ermeni tasarısının iki toplum arasındaki yakınlaşmaya ve Türkiye’de demokrasiye zarar vereceğiniz söylüyor. Metin tasarının geçmesi halinde gençlerin göstereceği tepkiden endişeli. “Sarkozy döneminde çok radikalleştiler. Ürküyorum” diyor.

Türkler Fransa’ya 1975 yılından itibaren gelmeye başladı. Ancak asıl göç 1980’ler ve 90’larda yaşandı. 5 yaşından beri Fransa’da yaşayan Ümit Metin üçüncü kuşağın nasıl radikalleştiğini anlatırken “Fransa’daki Türkler yıllarca göçmen tartışmalarını okurken kendilerinin bu gruba dahil olmadıklarını düşündü. Ancak 2000’li yıllarda Türkiye’nin AB süreci hızlandığında Müslüman kültürden geldikleri için Kuzey Afrikalılarla aynı kefeye konduklarını fark ettiler. 2001 ve 2006 yıllarındaki Ermeni yasaları dışlanmışlık hissini pekiştirdi” diyor.

Türkiye’ye belki hayatında hiç gitmemiş, Türkçeyi ya hiç ya çok az konuşan Fransız vatandaşı gençler ne yaparlarsa yapsınlar hep yabancı kalacaklarını anladı. Sarkozy’nin yeni vatandaşlarla eski vatandaşları ayırt etmesi, krizin etkisi de durumu iyice zorlaştırdı. Ümit Metin soykırım tasarısı için “Türkleri parmakla gösteriyor. Gençler de okuyup araştırmadan hemen ‘soykırım yok’ diye ortaya çıkıyorlar. Eskiden buradaki Türkler kendilerini Türk, Müslüman şeklinde tanımlıyordu, şimdi inkar bu kimliğin bir parçası haline geldi. Öyle bir gençlik var ki… Korkuyorum” diyor.Büyükelçi Burcuoğlu ise “Biz vatandaşlarımıza demokratik haklarını kullanmalarını ama tahriklere kapılmamalarını, polisle işbirliği yapmalarını, kurallara uymalarını telkin ediyoruz. Her toplumda marjinaller var. Ama saldırılara hiç ihtimal vermiyorum çünkü örneği yok” diyor.

ÜMİT METİN

Yasa tasarısı Türkleri parmakla gösteriyor. Gençler de okuyup araştırmadan hemen ‘soykırım yok’ diye ortaya çıkıyorlar. Eskiden buradaki Türkler kendilerini Türk ve müslüman şeklinde tanımlıyordu, şimdi inkar bu kimliğin bir parçası haline geldi. Öyle bir gençlik var ki… Korkuyorum.

http://www.milliyet.com.tr/turk-gencleri-cok-dislandi-tepkilerinden-korkuyoruz/dunya/dunyadetay/19.01.2012/1490859/default.htm?ver=52