Göçmen Sorularına Fransa Sağından Cevap Yok

Share

Fransada cumhurbaşkanlığı adaylarına bir anket gönderen göçmen sorunlaıyla ilgilenen dernek ASIIMe sadece Segolène Royal, Marie-George Buffet, Arlette Laguiller, Olivier Besancenot ve José Bové yanıt verdi. ASIIM, bütün göçmenleri oy kullanmaya çağırdı.
Erol Önderoğlu Paris – BİA Haber Merkezi – 18 Nisan 2007

Fransa’da göçmen derneklerini bir araya getiren ASIIM (Associations issues de l’Immigration) adlı kuruluşun, göçmen sorunlarıyla ilgili cumhurbaşkanlığı adaylarına gönderdiği anket sorularına sadece sosyalist, komünist ve çevreci adaylar yanıt verdi.

ASIIM’in ulaştırdığı 10 sorudan oluşan ankete Sosyalist Partisi (PS) adayı Segolène Royal, Komünist Parti (PC) adayı Marie-George Buffet, İşçi Mücadelesi (Lutte Ouvriere) Partisi’nden Arlette Laguiller, Devrimci Komünistler Birliği’nden (LCR) Olivier Besancenot (LCR), Yeşiller ve Köylü Konfederasyonu’ndan José Bové yanıt verdi.

ASIIM: Sarkozy ve Bayrou tenezzül etmedi

Derneğin yönelttiği sorular arasında yabancıların yurttaşlık hakları; seçme ve seçilme hakkı, eşitlik ve göç meselesinin uluslararası alanda ele alınması gibi konular yer alıyordu.

Türkiyeli Yurttaş Dernekleri Birliği’nin (RACORT) de dahil olduğu ASIIM’in yetkilileri, « Sol adaylar, genelde ırkçılık, ayrımcılık ve göçmen sorunlarıyla ilgili tatminkar bir politika öneriyorlar. Sağın temsilcileri Sarkozy ve Bayrou’nun soruları dikkate almayışları, yapıcı çözümler üretmek bir yana, yabancı kökenli yurttaşların sorularına cevap vermeye bile tenezzül etmediklerinin göstergesidir » dedi.

İktidardaki Halkçı Hareket Birliği (UMP) adayı Nicolas Sarkozy ve Fransa Demokrasi Birliği (UDF) adayı François Bayrou’nun soruları yanıtsız bıraktığını bildiren ASSIM, bu iki adayın göçmenlik meselesini ve güvenlik sorununu birbirine karıştırarak oy malzemesi olarak kullandıklarını açıkladı.

Dernek, RACORT dışında Fransa Faslılar Derneği (AMF), Fransa Tunuslular Derneği(ATF), Magreb kökenli İşçiler Derneği (ATMF) ve İki Kıyı Yurttaşları-Tunuslular Federasyonu (FTCR) gibi göçmen derneklerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Ankette, « Irkçılığa ve İslam korkusuna karşı ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz? » , « Göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verilmesinden yana mısınız? », « Tüm hayatını Fransa’da çalışmakla geçirmiş bir göçmenin, emeklilikten sonra ülkesine dönmesi halinde sosyal haklarını kaybetmemesi için yasa değişikliği önerecek misiniz? », « Cumhurbaşkanı seçildiğinizde Kuzey-Güney ilişkisinin dengelenmesi için neler yapacaksınız? » gibi sorular yer alıyordu.

Hangi aday ankete ne cevap verdi?

Ségolène Royal verdiği yanıtlarda Fransa’da yaşayan ve çalışan tüm yabancı yurttaşların 5 yıldan sonra yerel seçimlerde oy verebilmesi gerektiğini, Avrupa’nın 17 ülkesinde farklı şekillerde yürürlükte olan bu uygulamanın Fransa’da sağ partilerin engellemesiyle gerçekleştirilemediğini söyledi. Yabancı düşmanlığının özellikle çalışma alanında belirginleştiğine dikkat çeken Royal: « İstihdamda yıllardır süregelen ayrımcılığa son vermeye kararlıyım » dedi.

Olivier Besancenot, yurttaşlık ve uyruk arasındaki bağın bozulması gerektiğini ve Fransa’da yaşayan yabancıların da bu ülkenin yurttaşları olduğunu, dolayısıyla onlara seçme-seçilme hakkı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Arlette Laguiller de « Cumhurbaşkanı olamayacağıma göre sorularınıza teker teker yanıt vermektense, genel olarak bütün kağıtsızlara oturum verilmesinden ve Fransa’da yaşayan tüm yabancıların seçme ve seçilme hakkı kazanmasından yana olduğumu belirtmekle yetiniyorum. Sosyal haklar hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese uygulanmalı » diye yanıtladı.

Anket yanıtlarının Türkiye kökenli göçmenlerce çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildiren RACORT « Fransa’da yaşayanlar olarak geleceğimizi ve genel anlamda tüm toplumun yönelimini belirleyecek politik tercihlere aktif olarak katılmamız artık gerekiyor » diyerek 22 Nisan’da mutlaka oy kullanılmasını talep etti. (EÖ/TK)

http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/94746-gocmen-sorularina-fransa-sagindan-cevap-yok