Kazım, Sarkozynin Kağıtsız Avının Kurbanı

Share

Sınırdışı edilen Kazım Kuştulun tutulduğu cezaevinde intiharını sessiz yürüyüşle protesto edenler tek pankart taşıdı:
Marsilya – BİA Haber Merkezi 11 Aralık 2006

Kazım, Sarkozynin yürüttüğü Kağıtsız Avının Kurbanı. Kazımın yakınları: Kazım ekmek parası için buradaydı, kimseye zararı yoktu.

Fransa’da kağıtsızların sınırdışı edilmek üzere yargılanmadan önce tutulduğu gözaltı merkezlerinden biri olan Canet Tutukevi’nde 1 Aralık Cuma gecesi intihar eden 22 yaşındaki Kazım Kuştul, dün (10 Aralık) Marsilya’da düzenlenen sessiz yürüyüşle anıldı.

Milletvekili Frederic Dutoit, Kazım’ın intiharının ardındaki belirsizliğin açığa çıkarılması için mecliste bir soruşturma komisyonu kurulması için çalışacağını belirtti.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte Kuştul’un yakınları ve aralarında Türkiyeli Yurttaş Dernekler Birliği (RACORT), Sınır Tanımayan Eğitim Ağı (RESF), İnsan Hakları Derneği (LDH) ve Dünya Hekimleri gibi, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin yeni göç yasasına karşı çıkan, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve Türkiyeli göçmen derneği yer aldı.

Herhangi bir derneğin pankartı ya da ülke bayrağının özellikle yer almadığı yürüyüşte tek pankart taşındı: « Kazım, Sarkozy’nin yürüttüğü Kağıtsız Avının Kurbanıdır ».

« Kazım ekmek parası için buradaydı, kimseye zararı yoktu »
Canet Tutukevi önünde son bulan yürüyüşten sonra söz alan konuşmacılar, Fransa hükümetinin, Kâzım’ın ölümüne neden olan acımasız sınır dışı politikası, gözaltı merkezlerinde kağıtsızlara uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddet, kullan-at göçmenlik anlayışı ve Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağın oylarını toplamak için yabancı düşmanlığını körükleyerek kendini korumaktan hukuksal anlamda yoksunları hedef almasını eleştirdiler.

Hücresinde kendini asan ve yarım saat boyunca yardım edilmeyen Kuştul’un yakınları « Kazım ekmek parası için buradaydı, kimseye zararı yoktu » dediler.

« Sarkozy insan haklarını hiçe sayıyor »
Türkiyeli Yurttaş Dernekler Birliği sözcüsü ve Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT) Genel Koordinatörü Ümit Metin ise « Bugün kartlı kartsız, yabancı, Fransız hepimiz hem Kazım’ın anısına hem de yabancılara uygulanan acımasız politikalara dur demek için bir araya geldik » diye konuştu.

Sınır Tanımayan Eğitim Ağı yetkilileri ise « Sarkozy, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik değerlerini, yani insan haklarını hiçe sayıyor. Bu toplumumuz için büyük bir tehlikedir » dediler.(KÖ/TK)